Baanonderhoud

01 oktober 2018


Van de baancommissie
 
Na weken hard werken met grote gravelwolken en plotselinge beregening, komen we tot het eindresultaat: een mooie gravelrode baan met nieuwe netten en M-scoreborden omzoomd met een antracietkleurige tegel. De minibanen en oefenkooi zijn voorzien van smashcourt-vulling waardoor deze niet beregend hoeven te worden.
Met name de laatste weken blijkt dat het gravel zeker ook het clubhuis bereikt, ondanks de borstels en schoonloopmatten.
Desalniettemin is de algemene bevinding van onze leden dat de matchclay een prettige baansoort is om op te spelen en vreest men niet meer voor onverwachte blessures.
Let op: het glijden naar de bal zal nog zeker enkele maanden duren, eerst moet de mat volledig gevuld zijn met gravel voordat de glijlaag voldoende dik zal zijn om daadwerkelijk naar de bal te kunnen glijden.

De Matchclay brengt ook meer werk met zich mee dan de hardcourt-banen, denk daarbij aan:
1.      Voor de leden: vegen van de baan na het spelen en beregenen bij droogte.
2.      Voor de baancommissie: bijvullen van gravel en tenminste één keer per week borstelen.
3.      Voor de bardienders: vegen van de kantine na de bardienst.
 
1. Voor de leden:
Het is bijzonder om te zien dat het vegen van de banen zo automatisch opgepakt wordt door de leden, we hebben zelfs complimenten gekregen van de bouwer. Er was wel enige verwarring over de richting van het vegen, maar op de deuren van de banen staat nu duidelijk aangegeven dat dit in de lengte van de baan moet gebeuren. Het is van belang dat ook de achteruitloop van de baan helemaal meegenomen wordt tijdens het vegen, zodat er geen ophoping van gravel achter op de baan ontstaat.
Beregenen vindt automatisch plaats in de nachtelijke uren om 1 en 6 uur. De handbediening (knopjes op de paaltjes in het looppad) is voor de beregening overdag. Op het moment dat tijdens de stuit van de bal gravelstof omhoog komt is de baan te droog (kleur: oranje) en is het beter om even de sproeier aan te zetten. Op het moment dat de sproeier aangezet wordt, sproeit deze 2 minuten en kan er weer getennist worden (kleur: Indisch rood). De maximale capaciteit van de beregening is het gelijktijdig sproeien van twee banen. Let dus even op of er niet nog meer banen gesproeid worden (we proberen dit nog automatisch te laten aansturen, maar op dit moment is dit nog niet gerealiseerd).
 
2. Voor de baancommissie:
Regelmatig moet er gravel toegevoegd worden aan de baan. De verwachting is dat dit ongeveer 100 kg per week zal zijn. De matchclay-banen gedijen het beste als de gravel toplaag zweeft. Dit kunnen we verkrijgen door het borstelen van de baan met een ‘Courtmaster’. Hiervoor hebben we een borstel-samenstel die we achter onze nieuwe zitmaaier kunnen hangen. De Courtmaster is 1.20 meter breed en de baan is 36 meter lang; dit betekent dat we 30 keer met de Courtmaster over de baan moeten om deze in zijn geheel te borstelen. Het is duidelijk dat dit niet tijdens het tennissen kan, dus hebben we afgesproken dat we de dinsdagmiddag en vrijdagmiddag tussen 2 en 4 uur alle banen geblokt hebben om dit onderhoud uit te voeren. We doen dit in drie delen: baan 1 tot en met 6, baan 7 en 8 en vervolgens 9 en 10. Indien er leden zijn die toch willen spelen op die tijden dient men rekening houden met verplaatsingen en enige lawaai. De komende maanden zal ook het blad weer van de bomen vallen en zullen de bladblazers hun taak gaan vervullen door dagelijks de banen schoon te blazen.
 
3. Voor de bardienders:
Ondanks de schoenborstel en de schoonloopmatten komt toch veel gravel in het clubhuis. De bardienders wordt gevraagd om na hun dienst even met de zachte borstel zoveel mogelijk gravel bij elkaar te vegen en op te ruimen. We gaan nog goed kijken bij andere gravelbanen of er mogelijk oplossingen zijn om de verplaatsing van gravel aan de schoenen te verminderen.
 
Als laatste nog even aandacht voor de verlichting. We hebben weliswaar geïnvesteerd in ledlampen waardoor het stroomverbruik substantieel verminderd is, maar ook ledlampen branden niet zonder stroomverbruik. Probeer zoveel mogelijk de lampen uit te doen als een baan niet meer bespeeld wordt.
 
Mochten er nog opmerkingen zijn over de baan of het gebruik ervan, aarzel dan niet om de baancommissieleden aan te spreken. Samen houden we het park mooi en competitief.

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 341 554 731

Clubhuis LTV Irminloo

Klaverlaan 33
3852 XP ERMELO