Het raadsel van de tennisarmband

28 maart 2019


Het leven is mooi. Dat is voor de meesten van ons een algemeen aanvaard uitgangspunt. En -gelukkig - de realiteit van alledag, perioden van ellende die zich onvermijdelijk in het leven ook voordoen, daar gelaten. Je moet er natuurlijk zelf ook wat aan willen doen. Regelmatig een partijtje tennissen met vrienden bijvoorbeeld. Daar knapt een mens van op. Het verlangen naar een beter en mooier leven is zo oud als de mensheid zelf en doet zich –dus- al tienduizenden jaren gelden. In West-Europa maakten onze verre voorouders het leven al wat mooier door tekeningen op de wanden van hun grotwoningen en door voorwerpen gemaakt uit dierenbot, waaronder kledingspelden te verfraaien. In Egypte, India en China bestond al duizenden jaren voor onze jaartelling een ontwikkelde cultuur met fraaie sieraden en prachtige juwelen. Het leven wordt beter door technische vooruitgang die de mens dient en mooier door versieringen die een streling zijn voor het gevoel en de zintuigen. En dat geldt natuurlijk extra als het gaat om dingen die de mens zelf verfraaien, zoals mooi gemodelleerde sieraden en juwelen. Het verschil daartussen? Hans van Sloten, de eigenaar/exploitant van onze sponsor Juwelier Wajer weet er alles van. Een juweel is een geslepen edelsteen en dat kan niet van een sieraad worden gezegd. Aan de andere kant is een juweel vaak wel een onderdeel van een bijzonder sieraad, zodat je ook best kunt zeggen dat er sprake is van een zinvolle relatie tussen die twee. Het woord sieraad stamt waarschijnlijk af van het oud hoogduitse woord "ziari" waarmee het begrip mooi of mooi getooid werd aangeduid. Hoe het ook zij: volgens Hans van Sloten gaat het er vooral om dat het allebei mooi is en dat een mens er daardoor niet alleen mooier en representatiever uit ziet, maar zich ook beter in z'n vel voelt.

Een bezoek aan Juwelier Wajer aan de Stationsstraat 81a is een feest voor het oog. In de gezellige winkel is in vitrines naast veel smaakvolle sieraden ook een brede sortering aan horloges te bewonderen. Van zeer betaalbaar tot top of the range. Wie goed bij de tijd wil blijven komt hier probleemloos aan z'n trekken. Dat is zeker voor tennisspelers zoals wij het geval, omdat we ons zeer bewust zijn van het grote belang van een juiste timing. 

In deze setting verken ik met Hans van Sloten nog enige interessante invalshoeken.

Wat is je relatie tot LTV Irminloo?

Vanaf m'n 5e heb ik als jeugdlid van Irminloo getennist samen met andere familieleden. Daar bewaar ik goede herinneringen aan. Ik herinner me de heer Scheffer als onze trainer. Op het ogenblik ben ik geen lid meer, omdat de openingstijden van de zaak en de drukke werkzaamheden ook buiten de winkeltijden niet goed matchen met tennisactiviteiten in clubverband. Naar mijn idee mag de relatie met Irminloo langdurig en bestendig worden genoemd. Tenslotte ondersteunen we de vereniging ook al weer vele jaren als sponsor.

Wat zijn de sterke punten van je onderneming?

Voor mij en het team staat de klant centraal die wij service op een hoog niveau willen bieden. Daar zijn we ons voortdurend van bewust, daar spannen we ons voor in en daar spreken we elkaar op aan. Andere kernpunten zijn de kwaliteit van onze producten en ons vakmanschap.

Waarin onderscheidt jouw zaak zich nog meer?

We werken in huis met een goudsmid. Waar veel anderen aanpassingen en reparaties van sieraden uitbesteden doen wij dat zelf. We kunnen ook ringen en sieraden naar wens van de klant vervaardigen. Oude sieraden die te gedateerd zijn om nog te dragen smelten we om en daar maken we vervolgens iets nieuws van dat volledig up to date is. Zo blijven de van oma geërfde sieraden niet ongebruikt in een lade of doosje liggen, maar krijgen ze een nieuw leven en wordt de herinnering ook écht levend gehouden. Het beste van twee werelden.

Soms hoor je wel eens praten over "tennisarmband". Wat wordt daar mee bedoeld en zijn die speciaal gemaakt om bij het tennissen te dragen?

Een "tennisarmband" is een smalle armband die rondom bezet is met diamanten. Het kunnen natuurlijk ook zirkonia's zijn. Dat geeft dezelfde impressie maar vergt een beduidend lagere investering. Het is een bijzonder sieraad met veel fijne schakelingen vanwege de ronde vorm. Ik zou niemand durven aanraden zo'n sieraad bij sportbeoefening te dragen vanwege het risico van breuk of beschadiging.

De legendarische tennisspeelster Chris Evert droeg tijdens het spelen van een wedstrijd van de US-Open in 1987 een soortgelijk sieraad. Tijdens de wedstrijd brak de sluiting en de armband vloog de lucht in. De wedstrijd werd gestaakt tot de armband weer gevonden was. Het schijnt zo te zijn dat vanaf toen de naam tennisarmband wordt gebruikt.

Al met al: een bezoek aan onze sponsor Wajer Juwelier is van harte aan te raden. Leden van Irminloo zijn in het bijzonder hartelijk welkom, ook als ze gewoon eens binnenwippen om al het moois dat er geboden wordt te bekijken. Als het batterijtje van je horloge leeg is kun je het aangename met het nuttige verenigen door dat te laten vervangen voor de prijs van € 5,-- (batterij + inzetten) een naar mijn idee absurd lage prijs die bewijst dat Hans van Sloten écht gaat voor uitmuntende laagdrempelige service.

Henk Forrer

 

 

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 341 554 731

Clubhuis LTV Irminloo

Klaverlaan 33
3852 XP ERMELO